Küçük Rukiye Türkiye’de yaşam buldu
Canlı Yayın Aracı, Prodüksiyon, SNG Trucks, Webcast, Uydudan Canlı Yayın, Video Telekonferans, Canlı Cerrahi Yayını, İnternetten Canlı YayınDoğuştan Hipertelorizm hastası olan Iraklı Rukiye Ahmed yeni yüzüne Türkiye’de kavuştu Halk arasında ‘aslan yüz’ olarak bilinen Hipertelorizm hastası 8 yaşındaki Rukiye, daha önce Hindistan’da yapılan başarısız ameliyat sonucu Irak Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul’daki Medicana İnternational hastanesine sevk edildi Hipertelorizm yani ayrık göz, aslan burnu, alın ve yüz anomalisi tanısıyla 6 saatlik zorlu ameliyat geçiren Iraklı küçük çocuk, yeni yüzüne Türkiye’de kavuştu
Doğuştan Hipertelorizm hastası olan Iraklı Rukiye Ahmed yeni yüzüne Türkiye’de kavuştu. Halk arasında ‘aslan yüz’ olarak bilinen Hipertelorizm hastası 8 yaşındaki Rukiye, daha önce Hindistan’da yapılan başarısız ameliyat sonucu Irak Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul’daki Medicana İnternational hastanesine sevk edildi. Hipertelorizm yani ayrık göz, aslan burnu, alın ve yüz anomalisi tanısıyla 6 saatlik zorlu ameliyat geçiren Iraklı küçük çocuk, yeni yüzüne Türkiye’de kavuştu.
'Artık arkadaşlarım bana ilginç bir şekilde bakmayacak’
Ameliyat sonrası çok mutlu olduğunu söyleyen Rukiye, ‘’Okula gideceğim, hastalığım yüzünden okula gidemiyordum. Şimdi okula gidebileceğim ve arkadaşlarım bana ilginç bir şekilde bakmayacak. Ameliyat sonrası görmeye başladım. Beni en çok üzen şey gözümdeki rahatsızlıktı. Ameliyat sonrası görmeye başladığım için çok mutluyum’’ dedi.
Hastanın sol gözünün görmediğini, operasyonun çok kritik ve özel bir operasyon olduğunu belirten Plastik Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu ise, ''Bu hastalık dünyada nadir rastlanan bir hastalık. Ancak bizim karşılaştığımız Irak’tan gelen hastalar bir hayli sık, bunun nedeni oradaki savaş ve akraba evliliklerinden kaynaklı. Irak’ta doğurgan yaştaki annelerin oldukça büyük bir stres ve korku altında doğum sürecini geçirmeleri de doğacak olan çocuğa olumsuz yönde yansıyabiliyor. Tabii bu arada ne tür olduğunu tanımlayamadığımız, bilemediğimiz kimyasal içerikli savaş araçları doğumsal şekil bozukluklarına yol açabiliyor.
Rukiye daha önce Irak Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi için Hindistan’a gönderilmiş. Hindistan’da maalesef çok etkili bir ameliyat olamamış ve yüzdeki şekilsel bozukluk tam anlamıyla düzeltilememiş. Hindistan’da yapılan operasyonda bir takım eksiklikler var. Ameliyatın amacına yönelik olan girişimin doğru belirlenememesi söz konusu. Bizim bu konudaki tecrübemiz bilindiği için Rukiye, Irak Sağlık Bakanlığı tarafından Medicana İnternational Hastanesi’ne sevk edildi. Ameliyat çok başarılı geçti ve henüz 7 gün olmasına rağmen hastamız sağlıklı görüntüsüne kavuşmuş durumda. Bu oldukça başarılı bir sonuç. Bu nedenle hastanemiz Irak Sağlık Bakanlığı tarafından referans merkezi olarak değerlendirilip bu tür vakalar oldukça sık olarak bize yönlendiriliyor’’ diye konuştu.
Bu ameliyatı gerçekleştiren ekibde yer alan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hidayet Akdemir ameliyatın 6 saat sürdüğünü ve Hastamız Rukiye Ahmet 8 yaşında, hastanemize geldiğinde iki gözü birbirinden ayrıktı. Biz hastanemize yatırdığımızda plastik cerrahiyle birlikte ekip olarak bir göz, burun, alın ve kafa tası düzeltme ameliyatı yapma kararı aldık. Gözler adeta birbirine 360 C yaklaştırıldı, kafatası kemikleri düzeltilmesi ve burun ameliyatı ile tam düzeltme gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası da erken döneme rağmen kozmetik ve estetik sonuçları daha önceki ameliyatlarla karşılaştırılıdığında oldukça iyi. Sadece sol göz içerisinde küçük bir rahatsızlığı var, o da sonrasında göz ekibi tarafından müdahaleye tabi tutulacaktır. Prof. Dr. Hidayet Akdemir hipertelorizmde olgusunde beyin içerisinde başka bir anomali olmadığından bu ameliyataki amaç gözlerin yaklaştırlılması ve burun alın ve kafatası düzeltilmesi için estetik olarak tam düzeltme ameliyatı yapıldığını belirtti. Ayrıca Dr Akdemir böyle ameliyatları maalesef her hastanede yapılamıyor. Bu ameliyatta hem kafa tabanı açılıyor hemde gözler birbirine yaklaştırılıyor ve burun düzeltimesi için ekip olarak hem Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi hemde Plastik Rekonstrüktif Cerrahisi birlikte multidisipliner çalışılmaktadır. Böyle ameliyatın yapıldığı hastanenin alt yapısında, yoğun bakımı ünitesi, anestezi ekibi ve cerrahi tecrübeli ekipler de bu ameliyattın gerçekleşmesinde çok önemli rol alıyorlar’’ dedi.
Rukiye’nin babası Thamer Ahmed ise yapılan başarılı operasyon sonrasında doktorlara ve hastane yönetimine teşekkür etti.
15 Ağustos 2016 17:33 ÖS Pazartesi