yaygınlaşan bir akım olan kentsel tarım (urban farming) uygulamaları ile şehir sınırları içinde tarım alternatifleri oluşturmayı amaçlıyor.
Etkinliğin ilk gününde çocuklar yoğun ilgi gösterdi. Teknolojiden uzak, eğlenceli, öğretici ve keyifli anlar yaşadılar. Ebeveynler etkinlikten memnun kaldılar. Çok farklı deneyim yaşayan çocuklar, saatlerce tereyağı ve ayran yapmaya çalıştılar.
''ETKİNLİK 2 AY SÜRECEK''
Etkinlikte konuşan Komşuköy Projesi'nin kurucu ortaklarından Özden Akyıldız, ''2 ay boyunca burada çiftçilik atölyemiz olacak. Ziyaret eden çocuklara doğal tarım öğretiyor olacağız. Buradaki doğal süreçlerin nasıl işlediğini öğrenecekler. Haftaiçi ve haftasonu olmak üzere 6 gün boyunca atölyelerimiz hizmet verecek. Bugün burada tereyağı yapma etkinliğimiz mevcut. Çocuklara evde tereyağı nasıl yapılır? Bu eğitimini vereceğiz. Buradaki etkinlik alanında yazlık ürünleri yetiştiriyoruz. Çocuklara salatalık, domates, kıvırcık, kabak nasıl yetişir onları öğretiyoruz. Ürünler çıkmaya başladıkça, hasatı kendileri toplamaya başlayacaklar. Aynı zamanda ekim nasıl yapılır? Mevsiminde tarım ne demek? Yazlık ve kışlık sebzeler neler? Bunların tamamını öğretiyoruz'' dedi.
''AMACIMIZ ÇOCUKLARI SADECE TÜKETİME DEĞİL, ÜRETİME DE ÖĞRETMEK''
Çocuklara üretimi öğretmeyi amaçladıklarını belirten Akyıldız, ''Çocuklara sadece tüketimi değil, üretimi de öğretmektir. Üretimin bir parçası olmalarına teşvik etmemiz gerekiyor. Bu bilinci olabildiğince yaymaya çalışıyoruz. Her geçen gün buna ilgi artıyor. Buda bizi mutlu ediyor'' şeklinde konuştu.
Temel olarak amaçlarının tıpkı eski zamlarda olduğu gibi mevsiminde sebze ve meyvelere özen göstermek, sadece ihtiyacımız olduğu kadar tüketimi sağlamak olduğunu belirten Akyıldız, ''Sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi ciddi bir emek istiyor.Emeğin farkında olup sadece ihtiyacımız kadarını tüketmek yeterlidir'' diye konuştu.
AVM’DE YAZ TATİLİ BOYUNCA DEVAM EDECEK PROJEDE ÇOCUKLARI VE EBEVEYNLERİNİ NELER BEKLİYOR?
Şehirli çocukların doğayla bağlarını güçlendirecek bu proje ile çocuklar ve ebeveynleri, Komşuköy’de uygulanan doğal, GDO’suz, hormonsuz ve geleneksel tarım yöntemlerini öğreniyor, mevsimine uygun ürünleri yetiştiriyorlar. Katılımcılar, şehir sınırları içinde doğal çiftlik hayatını uygulamalı olarak tecrübe ediyor.
19 HAZİRAN’ DA BABALAR YARIŞIYOR
Çiftlik malzemeleri kullanılarak oluşturulmuş eğlenceli bir parkurda babalar, çocuklarıyla ekip ruhunu güçlendirici yarışmalara katılacak.
AVM içine kurulacak özel alanda katılımcılar kendi yetiştirdikleri ürünleri, kendi tezgâhlarında sergiliyor. Bu pazardaki satışlardan elde edilen gelir, uygun görülen bir yardım kuruluşuna bağışlanacak.
El becerilerini ve hayal güçlerini geliştirecekleri bu eğlenceli atölye ile çocuklar, kendi korkuluklarını tasarlayacak.